Botezul unui copil este un prilej de bucurie pentru intreaga familie, un eveniment atent organizat de parinti, in care nasii joaca un rol deosebit de important. Aceasta zi deosebita este plina de semnificatii si ritualuri care vor consimti increstinarea pruncului si o noua legatura de rudenie, spirituala de data aceasta, care se creeaza intre nasii de botez si copil. Parintii spirituali ai copilului vor avea responsabilitatea de a veghea la dezvoltarea morala a micului crestin si de a-i fi alaturi in cele mai semnificative momente ale vietii. Pregatirea nasilor pentru ziua botezului implica achizitia de articole necesare pentru slujba de la biserica, pentru tinuta vestimentara a celui mic si cadouri pregatite cu drag.

Articole pentru slujba botezului

Pentru slujba botezului, sunt anumite articole pe care nasii trebuie sa le cumpere si care vor fi folosite in ritualul religios. Ele se gasesc de regula in seturi gata pregatite si includ panza de mir – o bucata de material alb, natural (bumbac sau in) in care se infasa copilul cand este scos din apa cristelnitei, un prosop absorbant cu gluga, si fasa – o panglica pe care preotul o va utiliza pentru stergerea copilului de mir dupa botezul in apa. Seturile cuprind si un prosop pentru preot, brodat de regula cu motive religioase, ingeri sau cruce.

Lumanarea de botez, care va fi aprinsa in timpul slujbei si care il va insoti pe copil in fata altarului la prima impartasanie, este cumparata tot de nasi. Aceasta poate fi impodobita cu flori, elemente textile si chiar jucarii din plus. Culorile si detaliile se aleg in functie de sexul copilului si de preferintele nasilor si ale parintilor.

Articolele pentru slujba botezului se pot personaliza si cu numele copilului, prin diverse tehnici. Optional, nasii pot cumpara o cutiuta pentru pastrarea primei suvite de par, pe care o va taia preotul de pe capul copilului intr-o anumita etapa a ritualului religios.

Trusoul bebelusului

Trusoul bebelusului este alcatuit din totalitatea articolelor pe care le va purta acesta dupa botez. Nasa imbraca pruncul cu noile haine, asigurandu-se ca are toate desuurile necesare pentru confortul termic si igiena celui mic, de la scutec, body si pana la rochita, costum popular, frac sau paltonas, caciula, boneta sau palarie, in functie de anotimp. Consultarea mamei copilului inainte de achizitie este recomandata, deoarece ea este persoana care stie cel mai bine marimea potrivita si nevoile bebelusului. Toate articolele care intra in contact cu pielea sensibila a copilului trebuie spalate si igienizate inainte.

Cadourile de la nasi

Traditia spune ca nasii ar trebui sa aduca imbracaminte pe care copilul sa o poata purta pana la varsta de 1 an. Vremurile s-au schimbat, copiii au ritmuri diferite de crestere si unele hainute pot fi nepotrivite in functie de varsta si anotimp, de aceea nasii ar trebui sa se rezume la cateva articole vestimentare care pot fi purtate in orice context si la obiecte de utilitate.

Pentru un cadou special pot alege o icoana cu Maica Domnului ori cu sfantul protector sau o bijuterie din aur - cercei pentru fetite, bratari, lantisoare si pandantive, potrivite atat fetitelor, cat si baieteilor. O buna comunicare intre nasii de botez si parintii copilului va spori sansele unui dar inspirat, care va fi oferit cu dragoste bebelusului proaspat botezat.

 

Sursa foto:

https://stock.adobe.com/ro/383518139