Scaune Auto Copii

Articolele 1-12 din 415

Pagina
pe pagina
Setati ascendent
  1. Scaun auto Coto Baby Lunaro ISOFIX 9-18 Kg Red
    PRP: Pret standard 531,00 Lei Pret special 442,00 Lei
  2. Scaun auto 0-10 kg VESSANTI Crooner Prestige - Cream
    PRP: Pret standard 549,00 Lei Pret special 457,00 Lei
  3. Scaun auto 0-10 kg VESSANTI Crooner Prestige - Red
    PRP: Pret standard 549,00 Lei Pret special 457,00 Lei
  4. Scaun auto 0-10 kg VESSANTI Crooner - Petrol
    PRP: Pret standard 549,00 Lei Pret special 457,00 Lei
  5. Scaun auto cu Isofix 15-36 Kg Kidwell Weston - Dark Gray
    PRP: Pret standard 719,00 Lei Pret special 599,00 Lei
  6. Arcada de jucarii, Momi Joy
    PRP: Pret standard 115,00 Lei Pret special 95,00 Lei
  7. Scaun Auto I-Size 40-150 cm, Rear Facing, Momi Urso - Black
    PRP: Pret standard 980,00 Lei Pret special 699,00 Lei
  8. Joie - Scoica auto i-Size i-Gemm Pine, nastere - 85 cm, testata ADAC
    PRP: Pret standard 799,00 Lei Pret special 699,00 Lei

Articolele 1-12 din 415

Pagina
pe pagina
Setati ascendent

SCAUNE AUTO COPII

Cum aleg un scaun auto pentru copii?

Fie că ți s-a născut un copil (felicitări!), fie că ești în situația de a-ți înlocui vechiul sistem de asigurare a copilului în mașină, suntem siguri că te-ai întrebat care sunt cele mai importante criterii după care să te ghidezi atunci când alegi un scaun auto pentru copii.

Scaunele auto sunt esențiale atunci când vine vorba despre siguranța copiilor în timpul călătoriilor acestora cu mașina. Acestea sunt proiectate astfel încât să ofere protecție în cazul unui accident precum și pentru a se potrivi corect copilului în funcție de vârstă, greutate și înălțime. Și, tot în funcție de vârstă, greutate sau înălțime, pe piață poți găsi trei tipuri de scaune auto pentru copii: scaune ce se amplasează cu spatele la direcția de mers a vehiculului, sau rear facing, scaune ce se amplasează cu fața spre direcția de mers, sau forward facing, și scaune înălțătoare. Mai mult,Mai mult, există o gamă amplă de scaune convertibile pentru două sau mai multe grupe de greutate, vârstă sau înălțime. Majoritatea producătorilor precum și a instituțiilor care testează astfel de scaune recomandă ca amplasarea copilului de până la trei ani, dacă este posibil, sa se facă în scaune rear facing, astfel încât șocurile cauzate de ciocnirile frontale sa fie absorbite de spătarul scaunului amplasat cu spatele la direcția de mers.

De asemenea, scaunele auto se pot diferenția în funcție de sistemul de ancorare în mașină. Acesta poate fi clasic (în centurile mașinii) sau ISOFIX, un sistem ce permite cuplarea rapidă a unor elemente ale scaunului pentru copii cu niște bare metalice cu care este echipat autoturismul. Acesta din urmă este cel mai recent și mai sigur sistem de ancorare al dispozitivelor pentru transportul copiilor în mașină, însă a devenit obligatoriu pentru producătorii de autoturisme europeni abia în 2021, așa că va trebui să te asiguri că mașina ta include un astfel de dispozitiv. Stai liniștit/ă, te vom putea ajuta să alegi o sumedenie de sisteme extrem de sigure și perfect compatibile cu autoturismul tău, chiar dacă acesta nu dispune de ISOFIX.

În plus, legea prevede obligativitatea folosirii unui dispozitiv de fixare omologat a copiilor în mașini a copiilor de până la 3 ani. De asemenea, copiii cu vârste de peste 3 ani dar cu o înălțime de până la 150 cm nu pot ocupa decât locurile din spate ale autoturismelor. Bine, te vei întreba, dar cum aflăm dacă putem să-i punem copilului nostru centura de siguranță a mașinii, fără a folosi un dispozitiv suplimentar de siguranță? Ei bine, atunci când copilul nostru este suficient de înalt astfel încât banda oblică a centurii de siguranță să nu-i acoperă fața sau gâtul, putem considera că nu mai are nevoie de scaun pentru copii sau de scaun înălțător. Totuși, cei de la Cybex, unul dintre producătorii de renume al unor scaune convertibile pentru mai multe grupe de vârstă și greutate, nu ne recomandă să ne grăbim să trecem la următorul nivel de configurație sau chiar la renunțarea la acesta, deoarece atât timp cât copilul poate folosi corect un scaun de mașină, acesta îi va oferi un plus de siguranță și confort.

Grupe de vârstă? Scaune omologate?!

Nu-ți fă probleme, clarificăm imediat toate aspectele! În prezent, există două standarde de omologare importante: ECE R44/04 și, mai recent, EC R129 (I-size). În vreme ce ECE R44/04 folosește categorii bazate pe vârstă și greutate, dispozitivele certificate EC R129 sunt clasificate în funcție de înălțimea copilului, respectiv de la 40 la 150 de centimetri. Totuși, EC R129 nu îl înlocuiește pe ECE R44/04, cele două standarde fiind armonizate în legislație în paralel, și vei găsi certificarea de conformitate cu standardul pe o etichetă aplicată pe fundul scaunului.

Repartizarea ECE R44/04 pe grupe de vârstă și greutate se face astfel:

Grupa 0: vârsta: 0 – 9 luni, masa corporală: sub 10 kg

Grupa 0+: vârsta: 0 – 12 luni, masa corporală: 0 – 13 kg

Grupa 1: vârsta: 12 – 36 luni,  masa corporală: 9 – 18 kg

Grupa 2: vârsta: 3 – 8 ani, masa corporală: 15 – 25 kg

Grupa 3: vârsta: 6 – 12 ani, masa corporală: 22 – 36 kg

Prin urmare, dacă știi greutatea lui bebe vei ști către ce categorie să te îndrepți. Bineînțeles, fiecare copil are propria evoluție și dezvoltare, de aceea faptul că ai mai multe puncte de reper reprezintă un avantaj. Atenție însă, vei găsi multe modele pentru grupe combinate, de multe ori fiind vorba despre scaune convertibile – acestea fiind scaune care prin modificarea, adăugarea sau eliminarea unor elemente devin potrivite pentru alta grupă de vârstă, greutate sau înălțime. Acestea sunt și cele mai recomandate, pentru că sunt și ceva mai convenabile din punct de vedere al prețului.

Și pentru că vorbim despre preț, știm cu toții ca acesta este foarte important. Totuși, un scaun ”convenabil” nu înseamnă neapărat unul ieftin, și nu putem decât să-ți recomandăm să nu faci rabat de la siguranța și confortul copilului tău.