Depresia postpartum este un subiect despre care se vorbeste in special in cazul mamelor, dar specialistii spun ca ea poate aparea si la barbati, si chiar destul de frecvent. Statisticile arata  ca 1 din 10 barbati se lupta cu depresia postpartum si cu anxietatea.

Ce este depresia postpartum si ce simptome apar la barbati

Depresia postpartum este definita ca un episod de tulburare depresiva majora ce se instaleaza imediat dupa nasterea unui copil. Desi sunt numeroase studii care prezinta epidemiologia, factorii de risc si tratamentul depresiei postpartum la mame, in ceea ce-i priveste pe barbati aceasta  este mai putin inteleasa.

Specialistii sustin ca depresia postpartum apare la tati in decurs de 3 pana la 6 luni dupa nasterea copilului. Adesea, aceasta ramane insa nediagnosticata, fiind pusa pe seama noilor schimbari familiale si personale.

Pot fi mai multe simptome care anunta instalarea depresiei postpartum la barbati, iar specialistii sustin ca daca sunt prezente cel putin cinci din cele prezentate mai jos, poate fi vorba de un astfel de diagnostic:

  • dispozitie depresiva (tristete, lipsa sperantei, senzatie de gol interior) mare parte din zi;
  • pierderea interesului sau a placerii de a efectua activitatile de zi cu zi;
  • crestere sau scadere a poftei de mancare aproape in fiecare zi;
  • pierdere in greutate, fara a tine dieta;
  • senzatie de oboseala;
  • insomnie sau hipersomnie in (aproape) fiecare zi;
  • agitatie, furie sau intarziere psihomotorie;
  • dificultatea de a ramane concentrat si de a gandi clar;
  • ganduri recurente de moarte

Depresia se poate manifesta diferit la un barbat, fata de o femeie. In cazul barbatilor, sunt mai preponderente simptomele de oboseala, modificarile in privinta apetitului sau somnului si manifestarea furiei. Femeile tind sa se manifeste prin plans, lipsa sperantei, vinovatie si pierderea interesului pentru activitatile obisnuite.

Ce determina aparitia depresiei la tatici

Pot fi mai multi factori de risc ai depresiei postpartum la barbati:

1. Hormonii

Studiile au demonstrat ca tatii pot experimenta modificari hormonale dupa sarcina partenerei, printre care se afla inclusiv scaderi ale testosteronului. Si estrogenul, cortizolul, prolactina si vasopresina se pot schimba la tati dupa aparitia copiilor.

2. Depresia partenerei

Aproape jumatate dintre barbatii ale caror partenere au depresie pot prezenta semne de depresie.

3. Senzatia de deconectare de la sotie si copil

Unii barbati se simt exclusi in momentul in care bebelusul apare in viata lor. De regula, aceasta senzatie poate aparea in momentul in care mama se ocupa exclusiv de ingrijirea copilului, fara sa-l implice si pe barbat in aceste sarcini.

4. Adaptarea psihologica la noua calitate de parinte

Este nevoie de abilitati de adaptare pentru a deveni parinte, iar barbatii pot trece printr-o astfel de dificultate si presiune la fel de puternic ca si femeile.

5. Lipsa somnului

Somnul este foarte important in viata oricarui om, iar privarea de somn, mai ales in primele saptamani de la nasterea unui copil, poate provoca schimbari dramatice in corpul femeii si al barbatului. Printre altele, lipsa somnului poate duce la dezvoltarea simptomelor de depresie si anxietate.

6. Antecedente de depresie

Antecedentele personale sau familiale de depresie sau de alte boli mintale cresc riscul de depresie prenatala si postnatala.

Pe langa acesti factor de risc mai sunt si altii care pot contribui la depresia postpartum: dificultatile financiare, problemele in cuplu, nasterea unui copil prematur sau cu probleme de sanatate, o trauma recenta etc.

Ce pot face barbatii cu depresie postpartum

Prima recomandare in cazul barbatilor care experimenteaza simptome precum cele de mai sus este sa ceara un ajutor de specialitate, cum ar fi cel al unui psiholog. Depresia se poate trata, dar pentru a interveni, este nevoie de constientizarea ei, in primul rand.

In continuare sunt prezentate caile clasice de abordare a depresiei postpartum in cazul barbatilor, acestea fiind similare cu depresia postpartum la femei:

O rutina sanatoasa si activa

O persoana cu depresie postpartum trebuie sa faca anumite schimbari in viata sa pentru a putea depasi cu bine acest obstacol. Iata cateva obiceiuri sanatoase ce pot fi incluse in viata de zi cu zi:

  • mananca sanatos;
  • fa exercitii fizice in casa sau in aer liber;
  • odihneste-te suficient;
  • evita bautura, jocurile de noroc si alte comportamente daunatoare;
  • vorbeste despre ceea ce simti cu cei apropiati si nu te izola

Sedinte de psihoterapie

Psihoterapia este eficienta in atenuarea simptomelor depresiei. Multe persoane cu depresie prefera sa ia in considerare psihoterapia individuala pentru a combate depresia.

Daca ambii parteneri trec printr-o perioada dificila dupa nasterea bebelusului, pot merge impreuna la terapie de cuplu, pentru a fi ajutati sa depaseasca starile de deprimare si de anxietate care le pot pune la incercare relatia.

Tratament

Pentru unii dintre barbatii cu depresie postpartum pot functiona si anumite terapii complementare, printre care se afla masajul sau acupunctura. De asemenea, yoga si meditatia zilnica pot avea efecte benefice in combaterea simptomelor de anxietate si depresie, actionand la un nivel mai profund si facilitand restabilirea echilibrului emotional.

Cum ii pot ajuta partenerele pe barbatii care sufera de depresie

Partenerele si toti membrii familiei pot fi de ajutor pentru barbatii care sufera de depresie postpartum, manifestand o preocupare reala fata de ei. Acest lucru inseamna sa trateze cu seriozitate sentimentele de neputinta, deprimare si ingrijorare excesiva pe care partenerul le exprima, printr-o ascultare activa si prin manifestarea afectiunii.

Un alt lucru pe care il pot face partenerele este sa-i implice pe barbati in activitatile de ingrijire a copilului, de la hranirea bebelusului, la baita zilnica sau pregatirea bagajului pentru plimbarea in parc.

Petrecerea timpului impreuna este un alt lucru ce trebuie tratat cu prioritate in relatie, dupa aparitia unui copil. Cei doi parteneri au nevoie de conexiune, iar reluarea vietii sexuale este si ea foarte importanta in restabilirea echilibrului.

In concluzie, daca ai devenit tata si te confrunti cu stari de depresie si anxietate, trebuie sa stii ca nu e nimic anormal in asta. Statisticile arata ca 10% dintre barbatii din toata lumea experimenteaza aceeasi problema ca si tine in primul an de viata al copilului lor. Este important insa sa ceri ajutor, sa vorbesti deschis despre ceea ce te ingrijoreaza si sa faci cateva schimbari in viata ta, pentru a te putea bucura din plin de noua ta viata plina de satisfactii si de provocari.

Acest articol a fost realizat cu sprijinul oferit de Andra Zaharia, Psihoterapeut integrativ in cadrul Hilio.com.

 

andra zaharia

 

Sursa foto:

https://stock.adobe.com/ro/279458772