Sarcina este o perioada solicitanta, din punct de vedere fizic si psihic. Gravidutele, mai ales cele aflate la prima sarcina, se vad intr-o situatie noua, plina de provocari, pe care invata din mers cum sa o gestioneze.
Da, este minunat sa porti in pantece o fiinta umana care are nevoie de grija si protectia ta, dar poate fi si la fel de coplesitor. Pe parcursul calatoriei spre nastere, pot aparea diverse senzatii, frici, sentimente de neputinta sau oboseala extrema. Daca simti ca acestea iti umbresc placerea vietii, este cazul sa mergi la specialist ca sa primesti ajutorul si sfaturile necesare pentru a-ti recastiga bucuria si increderea ca totul va fi bine. Este important sa ai o relatie buna, de incredere, cu medicul tau de familie si/sau medicul ginecolog. Acestia iti pot raspunde la intrebari, asigurandu-te despre starea sanatatii tale si a bebelusului.
De ce apare depresia in sarcina
Schimbarile de dispozitie sunt considerate a fi normale in sarcina, fiind puse, in mare parte, pe seama modificarilor hormonale. Daca insa te simti nervoasa sau dezamagita mare parte din zi si pentru mai mult timp, acesta poate fi un semn ca se intampla ceva mai profund.
Schimbarile fizice si hormonale care se produc in corpul tau, stresul de zi cu zi si ingrijorarile produse de sarcina pot avea un impact asupra creierului. Studiile arata ca aproximativ 7% dintre viitoarele mamici sufera de depresie in timpul sarcinii, cu rate mai mari in tarile cu venituri mici sau medii.
Depresia este insotita de tristete si iritabilitate. Uneori ea se declanseaza in timpul sarcinii mai ales daca femeia nu este multumita ca este insarcinata sau daca are parte de mult stres acasa sau la serviciu.
Cum se manifesta anxietatea la gravide
O alta problema de sanatate mentala ce poate aparea in perioada sarcinii este anxietatea.
Anxietatea aduce cu sine un sentiment constant de ingrijorare sau de teama fata de lucrurile care s-ar putea intampla. In sarcina, multe griji se pot intensifica, iar persoanele care sufera de anxietate se pot framanta la gandul ca nu vor fi parinti buni, ca nu-si pot permite sa le ofere copiilor tot ce au nevoie sau ca se pot intampla lucruri ce pot pune in pericol sarcina, cum ar fi anumite boli sau accidente.
Care pot fi consecintele problemelor emotionale
Pentru unele dintre viitoarele mamici, depresia si anxietatea pot trece neobservate pe parcursul sarcinii, pentru ca au tendinta de a-si nega sentimentele si de a-si spune ca acestea sunt simple toane, ce vor trece de la sine. De asemenea, unele femei refuza sa vorbeasca despre ceea ce li se intampla si sa ceara ajutor specializat de teama stigmatului asociat cu boala psihica. Din acest motiv, femeile aflate in aceasta situatie se lupta de unele singure cu afectiuni mintale care se pot complica si le pot pune viata in pericol.
La fel ca si depresia postnatala, si depresia prenatala poate provoca un dezechilibru in compozitia chimica a creierului, astfel ca nu este atat de usor precum pare ca persoana in cauza sa-si revina de la sine. Unele depresii pot fi accentuate de anumiti factori: lipsa banilor, probleme in relatia de cuplu, doliul dupa o persoana apropiata, complicatii in sarcina, istoric de abuz sau alte traume, istoric familial sau personal de depresie.
Oricare ar fi cauzele, daca experimentezi stari de depresie sau anxietate, poti contacta medicul de familie. Dupa caz, acesta iti va recomanda sa mergi la psiholog sau la medicul psihiatru pentru a beneficia de suportul de care ai nevoie pentru a scapa de grijile exagerate si de tristetea persistenta.
Cum pot fi infruntate sentimentele de anxietate si depresie
Primul lucru pe care il poate face o viitoare mamica pe care o afecteaza simptomele de anxietate sau depresie este sa ceara ajutor, cum ar fi contactarea unui psiholog, la care sa urmeze sedinte regulate de terapie cognitiv comportamentala. Daca psihologul considera ca ea are nevoie de mai mult decat atat, ii va recomanda un consult psihiatric, pentru a-i fi administrat tratamentul medicamentos adecvat.
Chiar daca medicamentele sunt contraindicate pe perioada sarcinii, in cazul depresiilor severe ele pot fi vitale. Medicul specialist este cel care decide ce este de facut, prezentandu-i totodata pacientei riscurile si informand-o despre faptul ca substantele din medicamente vor trece prin placenta si vor ajunge astfel la fat.
Pot afecta anxietatea si depresia fatul?
Anxietatea si depresia pot afecta fatul din burta mamei daca aceasta adopta obiceiuri nocive, precum: fumatul, consumul de droguri, consumul de alcool, malnutritia, igiena precara etc.
Principalul motiv pentru care viitoarele mamici trebuie sa primeasca ajutor pentru depresie in sarcina este tocmai comportamentul riscant pe care il pot adopta fata de ele si fata se sarcina.
Ce poate face gravida pentru a combate anxietatea si depresia
Pe langa planul de actiune recomandat de specialist si care, de cele mai multe ori, indica terapia la psiholog, gravida poate adopta zi de zi si alte metode de combatere a depresiei:
- Odihna – este hotaratoare pentru mentinerea sanatatii fizice si psihice;
- Adoptarea unui stil de viata activ – in special in ultimele luni de sarcina, gravidele sunt tentate sa nu mai faca miscare, din cauza dificultatii de a se deplasa, insa specialistii spun ca exercitiile de intensitate moderata sunt recomandate in lupta cu depresia si anxietatea: yoga, pilates, plimbarile in aer liber etc.;
- Dieta sanatoasa – alimentatia joaca si ea un rol important in sanatatea psihica. Multe dintre alimentele recomandate in combaterea depresiei fac bine si fatului: peste, carne slaba, cereale integrale, fructe, legume, nuci, seminte.
- Acupunctura – este benefica in sarcina pentru tratarea anxietatii. Cu toate acestea, sunt anumite puncte care trebuie evitate, pentru ca acestea pot sa provoace contractii.
Intr-o oarecare masura, fricile, schimbarile de dispozitie, nelinistea si tristetea sunt normale pentru o femeie care urmeaza sa nasca. Cand insa anxietatea si depresia interfereaza cu activitatile de zi cu zi si cu placerea de a trai, persoana in cauza trebuie sa se adreseze specialistilor pentru a primi ajutorul necesar.
Acest articol a fost realizat cu sprijinul oferit de Daniela Peristeri, psiholog principal in cadrul Retelei Private de Sanatate Regina Maria.
Sursa foto:
https://stock.adobe.com/ro/309362797
Validate your login
Intra in cont
Creează un cont nou